Hoe bepaal ik de juiste afmetingen voor een kozijn met deur?

We krijgen vaak de vraag hoe u de juiste afmetingen moet bepalen voor een kozijn met deur, en dat is begrijpelijk. Het kiezen van de juiste afmetingen is essentieel voor een soepele installatie en een esthetisch aantrekkelijk resultaat. Een verkeerde maat kan niet alleen leiden tot kostbare aanpassingen, maar ook tot een ongewenste uitstraling van uw deurkozijn.

Of u nu op zoek bent naar een standaarddeur of een maatwerkoplossing, het correct meten en berekenen van de afmetingen is de sleutel tot succes. In dit artikel nemen we u stap voor stap mee in het proces, zodat u met vertrouwen de juiste afmetingen kunt bepalen voor uw kozijn met deur. Lees verder om te ontdekken hoe u ervoor kunt zorgen dat uw deur perfect past bij uw wensen en behoeften.

Belang van de juiste deurmaat

Bij het bestellen van een nieuwe deur is het cruciaal om de juiste maat te bepalen. Een kleine fout in de afmetingen kan leiden tot onnodige problemen en kosten. Maatwerkdeuren kunnen meestal niet worden geruild of geretourneerd, dus nauwkeurigheid is van het grootste belang.

Standaard deurmaat bepalen

Om te beginnen, laten we eens kijken naar de standaarddeurmaten die het meest voorkomen. In de breedte zijn de meest gangbare maten 830 mm, 880 mm en 930 mm. In de hoogte zijn dit 2015 mm, 2115 mm en 2315 mm. Laten we een voorbeeld nemen van een deur van 930 mm breed en 2115 mm hoog. De dagmaat, dat wil zeggen de daadwerkelijke opening waarin de deur past, berekent u als volgt:

  • Voor de breedte: 930 mm – 30 mm speling = 900 mm.
  • Voor de hoogte: 2115 mm – 25 mm speling bovenaan = 2090 mm.

Let er op dat de deur aan beide zijden 15 mm in de sponning valt, en er is 2 mm speling aan beide zijden. Onderaan is er 10 mm speling voor de dorpel. Of de deur nu naar binnen of naar buiten draait, deze spelingen blijven hetzelfde.

Berekenen van de standaard deurmaat

Om de dagmaat te bepalen, moet u dus rekening houden met de speling aan beide zijden van het kozijn. De dagmaat is essentieel omdat het de feitelijke afmeting van de opening is waarin de deur zal worden geplaatst. Bij maatwerk kozijnen kunt u de maatvoering bepalen door de buitenwerkse maten in te voeren.

Binnendeurkozijnen en buitendeurkozijnen

Voor binnendeuren bieden we kozijnen aan voor zowel stompe deuren als opdekdeuren. Hier zijn enkele tips om de juiste maat te bepalen, afhankelijk van het type deur:

Stompe deuren

Voor stompe deuren kunt u de volgende berekening gebruiken. Hoogte van de deur is: dagmaat -8mm (3 aan de bovenzijde van de deur en 5 aan de onderzijde). De breedte van de deur is: dagmaat in de breedte -5mm (3mm aan de scharnierzijde en 2mm aan de sluitzijde).

Opdekdeuren

Voor opdekdeuren meet ju de breedte van de deur zonder opdekrand en de hoogte van de deur met opdekrand. Als u het kozijn opmeet, neem dan de sponningsmaat van het kozijn en tel er in de hoogte 12 mm bij op. In de breedte meet u de sponningsmaat van het kozijn en trek daar 5 mm vanaf, vanwege de speling die de deur nodig heeft.

Hulp nodig? Neem contact op

Zoals we in het begin van dit blogartikel al vertelden is het correct meten van de deurmaten is essentieel om problemen en extra kosten te voorkomen. Neem de tijd om nauwkeurig te meten en aarzel niet om contact op te nemen met onze experts voor advies. Of u nu op zoek bent naar binnendeurkozijnen of buitendeuren, we staan klaar om u te helpen bij het vinden van de perfecte oplossing voor jouw behoeften. Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig bij het bestellen van het kozijn met deur? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief