Het lijmpistool

Een lijmpistool, een super handig apparaatje om van alles mee te maken en om je creativiteit naar boven te krijgen. In deze blog krijg je voorbeelden en uitleg over een lijmpistool en wat je er allemaal mee kan. Daarbij krijg je een stap voor stap uitleg voor een super leuk knutselwerkje. Dus lees gauw verder, dan ben jij aan het einde van deze blog weer wat wijzer geworden over het lijmpistool!

Hoe werkt een lijmpistool?

Het is eigenlijk heel simpel. Je hebt een lijmpistool nodig en lijmpatronen. De lijmpatronen doe je in de achterkant van de lijmpistool. De stekker in het stopcontact. Daarna moet je even wachten tot het pistool warm is. Vervolgens druk je het knopje in net zoals bij een waterpistool. Er komt dan lijm uit het pistool. Zorg er wel even voor dat je bij het opwarmen een papiertje onder je pistool hebt liggen, het uiteinde van het lijmpistool kan een beetje lekken. De lijm wil je natuurlijk niet op je tafel hebben. Er zit een verhittingselement in het lijmpistool waardoor de lijmpatronen smelten. Dat kan wat warmte afgeven, pas dus op met het puntje van het lijmpistool. Als je klaar bent met het lijmpistool doe je de stekker uit het stopcontact, laat je hem even wat afkoelen en daarna kun je hem opruimen. 

 

Wat kun je met een lijmpistool?

De lijm van de lijmpistool is een goede en sterke lijm, waardoor je eigenlijk alle dingen kunt maken en vastplakken. Van steentjes tot papier naar stukjes metaal en plastic… bijna alles kun je er mee vast plakken. Daarbij hoef je niet perse iets vast te plakken, je kunt bijvoorbeeld ook figuurtjes mee maken en die verven. Kijk maar op de foto hieronder. Je doet een beetje lijm op een stukje bakpapier in de vorm die je wilt. Geef het een laagje verf en klaar ben je!

 

Knutselidee lijmpistool

Zoals eerder gezegd krijg je ook uitleg over een leuk werkstukje, een waterval, zoals deze hieronder is afgebeeld. Er wordt hier stap voor stap uitgelegd hoe je dit in elkaar zet, met onder andere… ja, inderdaad een lijmpistool! Zullen we beginnen? 

Benodigdheden

  1. Lijmpistool
  2. Lijmpatronen
  3. karton (kan van alles zijn, van knutselkarton tot een (pizza) verpakking uit de oud papierbak)
  4. verf (blauw, groen en wit)
  5. groen chenilledraad
  6. bakpapier 
  7. steentjes (van buiten)
  8. schaar 
  9. kwast 

Veel producten die je hier ziet staan kun je ook kopen op de website van Greenbasic! Je hoeft dus niet alle winkels langs te gaan om je spullen te verzamelen, maar je bestelt ze meteen door op het linkje in het product hierboven te klikken.

 

Stap 1

Knip twee stukjes karton uit, een vierkantje, en een een lange strook. De lange strook is voor de hoogte van de onderkant van de waterval. Daar wordt ook het chenilledraad opgeplakt. Het kleinere vierkantje komt op de bovenkant waar het “water” naar beneden valt.

 

Stap 2 

Plak de lange strook met beide kanten aan elkaar met de lijmpistool, houd het even een paar seconden met je vingers vast zodat de lijm tijd heeft om te drogen, dat duurt maar heel even. 

 

Stap 3 

Doe wat lijm aan de rand van het rondje wat je net gemaakt hebt. Plak die vervolgens op het vierkantje zodat de bovenkant bedekt is. Wacht weer even een paar seconden tot je lijm droog is.

 

Stap 4

Knip nu langs de rand van de strook zodat je een klein bakje krijgt, het zelfde als op de foto.

 

Stap 5 

Knip nu een klein strookje bakpapier uit en doe daar lijm van de lijmpistool op. Dit wordt het water van de waterval wat naar beneden valt. Leg het strookje zo neer net als op de foto dan komt er een golf in waardoor het beter lijkt het water naar beneden stort. Laat dit vervolgens helemaal opdrogen.

 

Stap 6 

Als de lijm helemaal opgedroogd is kun je het bakpapier van de lijm afhalen (dat staat op de 1e foto) en kun je verder gaan met het bakje. Op het bakje plak je een randje met steentjes, zorg er wel voor dat je de kleinste steentjes gebruikt. 

 

Stap 7

Bouw nu aan de achterkant een klein muurtje.  Maak het niet te hoog… er komt nog een laagje steentjes bovenop. 

 

Stap 8

Nu pak je het stukje lijm erbij en plak je boven op het muurtje steentjes, net als op de foto, zodat je een waterval creëert. 

 

Stap 9

Plak nu nog een klein laagje steentjes bovenop het begin van de waterval. Hierna kun je gaan beginnen met schilderen.

 

Stap 10

Maak het karton aan de onderkant groen, en het water onder de waterval en de waterval zelf blauw. Je kunt er nog een beetje wit mengen met blauw. Je krijgt dan een licht blauwe kleur en met die lichtblauw kun je de boven- en onderkant van de waterval schilderen. 

 

Stap 11

Je bent bijna klaar met je waterval, nu alleen nog de laatste dingen.
Doe een druppeltje van de lijmpistool op het strookje karton en plak het groene chenilledraad er op. Plak zo steeds rondom het strookje tot het er helemaal omheen zit en het er zo uitziet als op de foto. 

Hopelijk ben je weer wat wijzer geworden over het lijmpistool en wat je er allemaal mee kunt. Daarbij heb je er ook een leuk werkstuk bijgekregen! Laat je ons nog even weten wat je van deze blog vond, en hoe je werkstuk is geworden? 

Maker: Elisa Barelds.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief