Hoe kan ik een eiken deur behandelen?

Eiken deuren bieden karakter aan elke ruimte. Het natuurlijke materiaal is zeer weerbestendig, maar vereist wel de juiste zorg om zijn levendige schoonheid en functionaliteit te behouden. Na verloop van tijd is het dus nodig om de eiken deur te onderhouden om de levensduur te verlengen. Dit doet u door het te behandelen met de juiste middelen. Hoe u uw deur kunt behandelen of het hout een opfrisbeurt kunt geven? We voorzien u van enkele tips, lees verder!

Waarmee kan ik eikenhout behandelen?

Een eiken deur wordt uiteraard gemaakt van eikenhout. Eikenhout kunt u met verschillende middelen behandelen: olie, beits of wax . In de meeste gevallen is beits een geschikte manier om een deur te behandelen. Beits is een veelgebruikte behandelingsmethode omdat het het eikenhout niet alleen kleur geeft, maar ook een beschermende laag vormt. Deze laag is bestand tegen zowel UV-straling als water, zodat direct zonlicht en regenwater nauwelijks invloed hebben op uw eiken deur.

Een eiken deur oliën kan ook helpen om een deur te onderhouden. Olie versterkt de natuurlijke uitstraling van een deur en dringt diep in het hout door, zodat de houtvezels goed gevoed worden en het zijn elasticiteit behoudt, wat uitdroging en barsten in het hout voorkomt. Olie zorgt er ook voor dat de deur water- en vuilafstotend is. Een andere manier om een deur bestand te maken tegen water en vuil is het gebruik van wax. Wax kan ook kleine krasjes en beschadigingen verbergen.

Het voorbereidende werk

Heeft u voor een behandeling gekozen? Voordat u aan de slag gaat met het behandelen van uw eiken voordeur of binnendeur, dient u het oppervlak eerst voor te bereiden. Maak de deur daarom grondig schoon door al het vuil en stof te verwijderen. Dit doet u het makkelijkst met een zachte doek, wat schoonmaakazijn vermengt met warm water. Laat de deur volledig drogen, zodat u de deur licht kan opschuren om het voor te bereiden op de behandeling. Het is belangrijk dat het oppervlak glad en egaal is om de behandeling nóg effectiever te maken.

Het behandelen van het eikenhout

Na het schoonmaken en voorbereiden van de eiken deur, kunt u aan de slag met de behandeling. Maakt u gebruik van beits? Breng dit dan gelijkmatig aan met een kwast of roller en laat het drogen voordat u de volgende laag aanbrengt. Bij het gebruik van olie gebruikt u geen kwast of roller. U brengt de olie namelijk dun aan en werkt het product in het materiaal met een doek. Zet u wax in? Dan gebruikt u ook een doek tot het eikenhout de gewenste glans heeft bereikt.

Hoe vaak moet ik mijn eiken deur onderhouden? Dit is een vraag die menig eigenaar van een houten deur heeft. Wanneer u beits, olie of wax gebruikt om uw deur te behandelen, is het raadzaam om het elk jaar te behandelen. U wilt natuurlijk niet dat zand, modder en ander soort vuil achterblijven en de uitstraling verminderen; reinig daarom uw deur regelmatig om de uitstraling te waarborgen.

Op zoek naar een nieuwe eiken deur?

Is het behandelen van uw eiken deur toch niet genoeg om het te onderhouden, misschien omdat het aan het einde van zijn levensduur is gekomen, of het door extreme weersinvloeden is beschadigd? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe eiken deur. In de webshop van Greenbasic vindt u verschillende eiken deuren met unieke eigenschappen die u zelf samen kunt stellen en monteren. Wat dacht u van een voordeur met bovenlicht of een voordeur met een hardhouten kozijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief