Houten kozijnen vs kunststof kozijnen

Wat is beter, hout of kunststof kozijnen? Dit is een vraag die bij velen opkomt wanneer ze hun huis willen renoveren of een nieuw huis willen bouwen. Beide materialen hebben hun specifieke voor- en nadelen, waarbij de keuze voornamelijk afhangt van verschillende factoren zoals esthetiek, energie-efficiëntie, onderhoud, duurzaamheid en uiteraard de prijs. Lees ons blog, om u te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Het belang van esthetiek

Kozijnen zijn een essentieel onderdeel van elk huis en spelen een grote rol in zowel de uitstraling als de functionaliteit. Maar gaat de keuze dan uit naar kozijnen van hout of kunststof? Wanneer het op esthetiek aankomt, hebben houten kozijnen een streepje voor. Hout zorgt voor een warme en natuurlijke charme die moeilijk te evenaren is. Houdt u meer van een moderne dan een traditionele stijl? Dan is het hout af te werken naar wens, zodat het precies bij uw woning past.

Kozijnen van kunststof zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een breed scala aan afwerkingen, waardoor ze zelfs in houtlook voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan houtnerf-effecten die hout nabootsen, waardoor het kunststof bijna niet te onderscheiden is van echt hout. Hoewel een kunststof kozijn niet dezelfde authentieke uitstraling biedt als hout, is het wel een prima alternatief.

Hoe energie-efficiënt zijn houten en kunststof kozijnen?

Energie-efficiëntie en isolatie zijn belangrijke pijlers wanneer u van plan bent om uw kozijnen aan te pakken. Maar wat isoleert beter, hout of kunststof kozijnen? Houten kozijnen staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen vanwege de natuurlijke thermische weerstand van hardhout. Dit betekent dat houten kozijnen minder warmte verliezen, wat kan helpen om de energiekosten te verlagen.

Aan de andere kant bieden kunststof kozijnen ook goede isolatie. Bovendien zijn moderne kunststof kozijnen vaak voorzien van speciale afdichtingen, wat hun energie-efficiëntie verder verbetert. Het is in ieder geval goed om te weten dat beide materialen kunnen bijdragen aan een energie-efficiënter huis, mits ze correct geïnstalleerd zijn en vervolgens door de jaren heen goed onderhouden worden

Kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen vereisen minder onderhoud. Een schoonmaakbeurt vereist namelijk enkel water en zeep om ze in goede staat te houden. Houten kozijnen vereisen daarentegen iets meer onderhoud, maar zijn meer duurzaam dan kunststof. Door het hout om de paar jaren te schilderen of beitsen, zorgt u ervoor dat uw kozijnen tientallen jaren meegaan en nog altijd dezelfde uitstraling hebben. Is er sprake van schade? Dan is het goed om te weten dat u houten kozijnen makkelijker kunt herstellen dan kunststof kozijnen.

Wat is goedkoper, houten of kunststof kozijnen?

Ook budget speelt een grote rol in de keuze tussen deze materialen. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen goedkoper in aanschaf. Dit komt doordat de productiekosten voor kunststof lager liggen dan bij hout. Houten kozijnen hebben een hogere initiële aanschafprijs, maar dit weerhoudt de meeste huiseigenaren niet. Ze beschouwen de investering in kozijnen van hout als de moeite waard vanwege de esthetische voordelen en de mogelijkheid tot herstel bij schade.

Hardhouten kozijnen

Bij Greenbasic kunt u terecht voor een breed scala aan hardhouten kozijnen, bijvoorbeeld met een kaderprofiel of speciaal voor een dubbele tuindeur. Hardhout is een duurzame en robuuste keuze die veel voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere materialen. Dit soort hout is zeer weerbestendig en biedt natuurlijke isolatie, zodat u naast de charme van écht hout ook kunt rekenen op de functionaliteit van dit materiaal.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Wilt u meer weten over de toepassing van houten kozijnen in huis? Neem gerust contact op met Greenbasic! U kunt uw bericht en contactgegevens achterlaten in het contactformulier of een e-mail sturen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief