welk plaatmateriaal voor buiten, welke platen kun je buiten gebruiken, welke plaat is vochtbestendig

Welk plaatmateriaal voor buiten?

Een luifel, een dakrand, een reclamebord. Voor dit soort projecten vraagt u zich af: welk plaatmateriaal is voor buiten geschikt? Voor klussen waarmee vocht gemoeid is, heeft u namelijk platen nodig die exterieur verlijmd zijn. De platen zijn dan Water Boiled Proof (WBP), oftewel watervast verlijmd. Niet alle houttypen met WBP-verlijming zijn echter geschikt voor buitengebruik. Daarom gaan we hier in op de vragen: welke platen kunt u buiten gebruiken en wat zijn de voordelen van de diverse materialen?

Watervaste platen die u buiten kunt gebruiken

Platen die u verwerkt in een buitenproject moeten watervast verlijmd zijn en bovendien voorzien zijn van een coating. Past u in uw project plaatmateriaal toe dat niet over deze kenmerken beschikt, dan zwelt het materiaal na een tijdje op door het vocht. Dit zijn veelgebruikte platen met exterieur verlijming, die geschikt zijn voor buiten:

  • watervast multiplex van okouméhout: meerdere lagen hout die watervast zijn verlijmd. Ideaal voor buitenmeubels, dakrandpanelen en betimmeringen;
  • beton-multiplex: lagen van populierenhout of vurenhout met watervaste verlijming en epoxy toplaag. Veel gebruikt voor buitenmeubels en vloeren;
  • compactplaat: houtvezels of geïmpregneerd papier en hars die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst, verlijmd met watervaste lijm. Vaak toegepast als dakrandpaneel, gevelbekleding en reclameborden.

Het gebruik van waterbestendig multiplex

Veel mensen kiezen voor watervast multiplex omdat het licht in gewicht is en gemakkelijk te verzagen is. Het oppervlak is glad en het materiaal is eenvoudig te behandelen. Watervaste multiplex platen zijn populair voor de constructie van boeiboorden, windveren, dakrandoversteken en gevelpanelen. Ook voor deuren, tafelbladen en vensterbanken is okoumé een goede keuze. Of voorzie vochtige binnenruimtes van een betimmering met okoumé multiplex. Het materiaal is aan de zichtzijde af te werken met transparante lak. Geef de achterzijde wel een goede beschermlaag. Okoumé platen zijn er in diktes tussen de 6 mm en de 18 mm en u kunt ze precies in de lengte- en breedtemaat laten zagen die u nodig heeft. U kunt ook kiezen voor watervaste platen die wit gegrond zijn, en die heel geschikt zijn als wand- en dakbekleding of voor de verwerking in meubels.

De toepassingen van beton-multiplex en compactplaat

Beton-multiplex, ook wel betonplex genoemd, ontleent zijn naam aan een veelgekozen toepassing. Dit plaatmateriaal wordt namelijk voor de bekisting ingezet bij het storten van beton. Als het beton hard is, worden de platen weer verwijderd. Betonplex kan goed tegen krassen en stoten en wordt vaak gebruikt voor het maken van opslagplaatsen, plantenbakken en dierenhokken. De antislip variant is ideaal als vloermateriaal. U hoeft alleen de afgezaagde randen af te werken, waarmee u het binnendringen van vocht voorkomt. Ook compactplaat is heel veelzijdig en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Het materiaal is vorm-, slag- en stootvast en ziet u vaak terug in tuinmeubilair, speeltoestellen, dakranden, gootranden en dakkapellen. Compactplaat kan niet alleen goed tegen vocht, maar ook tegen hitte en uv-straling. Dit materiaal heeft weinig onderhoud nodig.

Welke plaat is vochtbestendig en geschikt voor uw toepassing?

Zoekt u een sterk plaatmateriaal dat goed betaalbaar is en dat u eenvoudig kunt bewerken, dan is watervast multiplex een goede optie. Gaat het om toepassingen waarbij het plaatmateriaal in aanraking komt met beton of het materiaal zwaar belast wordt, dan kunt u juist beter kiezen voor betonplex. Compactplaat gebruikt u ten slotte voor constructies die goed tegen alle weersomstandigheden bestand moeten zijn en voor toepassingen waarbij hygiëne belangrijk is. Denk hierbij aan het gebruik in scholen en ziekenhuizen. Zo is er voor ieder wat wils te vinden op het gebied van plaatmaterialen.

Plaatmateriaal bestellen?

Plaatmateriaal bestellen dat past bij uw gewenste toepassing? Bekijk het uitgebreide assortiment van Greenbasic en plaats een bestelling in de webshop. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht. Neem contact op door op door uw gegevens en bericht achter te laten in het contactformulier. Ook is het mogelijk om te bellen naar 0318-252499 of een e-mail te sturen naar info@greenbasic.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief